maanantai 13. tammikuuta 2014

Uusi pallo, vähemmän kujeita.

Sulkapalloa pelatessani löysin sattumalta Linnanmaan liikuntahallin tiloista yhden kappaleen Fatpipen uusinta pallomallia ilmeisesti edellispäivän OLS - SSV -ottelun tai jonkun muun tapahtuman peruina. Pallo oli kolhiintumaton ja ilmeisen vähän käytetty. Ei siis niin priimaa tavaraa, kuin mitä koetta varten olisin halunnut, mutta kelpasi erittäin hyvin preliminääriseen testiin. Tällä kertaa tein vain vieritystestin, koska ehdin tekemään lisää pudotustestejä aikaisintaan ensi viikolla.



Ensimmäisenä itse uusi testipallo:

Fatpipen uusi pallomalli ulkopuolelta. Ylimääräiset "reiät" ovat poistuneet. Kolmion muotoiset syvennykset luovat hyvin pientä pykälää pitkin palloa. Reiät ovat myös pienemmät tässä mallissa, kuin edellisessä Fat Ballissa.


Sisältä löytyy vahvikekuvio, joka näyttää kiertävän reiät ja navan. Vaikka sisusta ei olekaan tasainen, pallon pomppaamisesta ei voi lähteä tekemään mitään johtopäätöksiä positiiviseen tai negatiiviseen suuntaan ennen testituloksia.

Koska en odottanut pallotestini saavan niin paljon huomiota en myöskään odottanut joutuvani tekemään testiä uusiksi ja sen vuoksi dokumentointini testin suorittamisesta oli hieman puutteellinen. Ollakseen 100% vertailukelpoisia, testiolosuhteiden pitäisi olla täsmälleen samat kullakin kerralla ja testialueiden kaikkien osien rekonstruoiminen prikulleen samoin ilman tarkkoja mittoja (vieritysmatka ainakin +-5cm ja mäen kulma ainakin +-3 astetta) on hankalaa. Onneksi edellinen testi oli sen verran tuoreessa muistissa, että testiolosuhteet oli helppo järjestää lähes identtisiksi. Varmuuden vuoksi otin kuitenkin muutkin jo testatut pallomerkit mukaan yhdellä edustajalla. Tällä kertaa vieritin joka pallon 50 kertaa saadakseni hieman paremman tarkkuuden. Tavoitteenani oli 100 vieritystä/pallo, mutta 14-kuukautinen poikani oli eri mieltä asiasta.

Kuriositeettina lisäsin testiin vielä Exel Precisionin, jossa oli jo aikaisemmassa blogimerkinnässä mainitsemani valmistusvirhe, eli pallonpuolikkaiden epätasaisen hitsauksen, kokoeron tai muun virheen aiheuttama pykälä.



Yksi pallo kutakin ei ole tieteellisesti mitenkään tarpeeksi suuri edustus, mutta kelpaa mainiosti säbäpallojen testaamiseen melko suurella tarkkuudella. Pallojen ominaisuudet ovat sen verran erilaiset, että ne tulevat riittävän hyvin esiin vaikka paikalla on vain yksi kutakin, jossa ei ole liian suuria vammoja (toivon kyllä voivani tehdä joskus suuremmassa mittakaavassa hieman isomman testin kaikilla valmistajilla sekä parkettia että mattoa vastaavissa olosuhteissa).

Itse testitulokset olivat jälleen kohtalaisen selkeitä ja vertautuivat edellisen testin palloihin kohtuullisen hyvin (edellistestin tulokset sulkeissa punaisella).

Exel Precision Super League:
  • Läpi ilman hidastumista - 32/50 = 64% (23/40 = 58%)
  • Läpi hidastuen - 14/50 = 28% (10/40 = 25%)
  • Pysähtyen - 4/50 = 8% (7/40 = 18%)
Fatpipe, uusi malli:
  • Läpi ilman hidastumista - 25/50 = 50%
  • Läpi hidastuen - 19/50 = 38%
  • Pysähtyen - 6/50 = 12%
Exel Precision Super League pykälällä:
  • Läpi ilman hidastumista - 19/50 = 38%
  • Läpi hidastuen - 24/50 = 48%
  • Pysähtyen - 7/50 = 14%
Karhu Hand of Doom:
  • Läpi ilman hidastumista - 11/50 = 22% (14/40 = 35%)
  • Läpi hidastuen - 14/50 = 28% (10/40 = 25%)
  • Pysähtyen - 25/50 = 50% (16/40 = 40%)
Fatpipe Fatball:
  • Läpi ilman hidastumista - 7/50 = 14% (3/40 = 8%)
  • Läpi hidastuen - 22/50 = 44% (24/40 = 60%)
  • Pysähtyen - 21/50 = 42% (13/40 = 33%)

Testin tarkoituksena on osoittaa kunkin pallon pompun kuolemisen nopeus ja uusien pomppujen syntymisen määrä. Kaltevalta tasolta putoava pallo pomppaa hetken itsekseen ja tasaisella oleva levy paikallistaa vierimisen aiheuttamat pomput.

Huomionarvoista on myös, että ero läpi menneen ja hidastuneen pallon kohdalla voi olla äärimmäisen pieni. Testi myös vastaa tällä hetkellä lähinnä parkettia ja tulokset voivat olla hieman erilaisia mattopinnalla.



Summa summarum: Fatpipen uusi pallo näyttäisi olevan huomattavasti vanhaa mallia parempi vierimisen suhteen ja kilpailee vahvasti Exelin Precisionin kanssa. Nähtäväksi jää, mitä sisäkuvio tekee pomppimiselle ja millainen pallo on reeni- ja pelikäytössä, mutta kuten jo mainittu, johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen ei kannata tehdä ilman testejä.

Karhu oli jälleen selkeästi pisimpään pomppimistaan jatkava pallo, mutta pompun kuoltua kohtalaisen tasaisesti vierivä. Karhun pomppiminen alkoi hyvin harvoin kaltevalla tasolla, mutta jatkui pisimmälle. Lisäksi, pallon kyljessä oli viivakooditarra, jonka mainitsin jo edellisessä kirjoituksessani. Jätin sen paikalleen, jotta pallo olisi mahdollisimman luonnonmukainen. Se ei kuitenkaan näyttänyt merkittävästi huonontavan pallon kulkemista.

Exel Precision Super League pykälällä näyttää kohtalaisen selvästi valmistusvirheen vaikutuksen pallon vierimiseen ja suositukseni kaikille otteluita järjestäville tahoille onkin tutkia pelipallot tarkasti ottamatta itsestäänselvyytenä uuden pallon virheettömyyttä. Mahdollisimman virheetön pallo takaa mahdollisimman hyvän pelikokemuksen.



Tulen jatkamaan testejä, kunhan saan hankittua huostaani myös muiden valmistajien palloja. Toivon asiasta kiinnostuneilta kannanottoja testeihin, parannusehdotuksia ja mahdollisten virheiden osoittamista. Blogini tarkoituksena ei ole armotta ampua alas huonoja tuotteita tai mainostaa kenenkään henkilökohtaisia suosikkeja vaan yrittää kehittää nuorta lajia, tuoda esille lajin asioita, jotka ehkä suurelta osin ovat kalastuksen tyylistä pseudotiedettä ja mutu-juttua sekä parantaa harrastajien oloa varusteviidakon syövereissä.



*Jos sinulla on eriävä mielipide asiasta tai olet tehnyt testejä, jotka selvästi osoittavat menetelmäni virheellisiksi, ole hyvä ja ota yhteyttä materiaalin kera niin oikaistaan juttua.

EDIT: Kielioppivirheitä pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti